Türkiye’de kürtaja ilişkin yasal mevzuat
Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Denetlenmesine İlişkin Tüzüğün (RG No: 18255, 18.12.1983) üçüncü maddesi uyarınca, on haftayı geçmeyen gebeliklerde, kadının sağlığı olumsuz etkilenmeyecekse gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar istek üzerine rahim tahliye edilebilir. On haftayı geçmeyen gebeliklerde rahim tahliyesi (kürtaj); resmi tedavi kurumlarında, özel hastanelerde, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının muayenehanelerinde gerçekleştirilebilir. Tıbbi açıdan zorunluluklar olması durumunda, devlet hastanelerinde gerçekleştirilen kürtaj (terapötik) işlemi SGK kapsamındadır. Bu bağlamda sosyal güvencenin bulunması durumunda bir ücret ödenmesi gerekmez.
Devlet hastanelerinde kürtaj
Her ne kadar kürtaj hizmeti devlet hastanelerinde gerçekleştirilebilecek olsa da, Türkiye’de yapılan araştırmalar göstermektedir ki çeşitli nedenlerle devlet hastanelerinde kürtaj talepleri reddedilebilmektedir. Bu nedenle olsa gerek ki, kürtaja erişmeye çalışan kadınların büyük bir çoğunluğu özel klinikleri tercih ediyor. Özel kliniklerde gerçekleştirilen kürtajlarda, sosyal güvence kapsamında olmaması sebebiyle, belirli bir ücretin ödenmesi gerekmektedir. Bu durum, bazı durumlarda, maalesef ki kadınların güvenli olmayan kürtaj yöntemlerini denemesine sebebiyet verebiliyor.
Kürtaj işleminde sabit fiyatlandırma bulunmamaktadır
Türkiye’deki yasal düzenleme gereği, rahim tahliyesinde uygulanabilecek tek yöntem cerrahi yöntemdir. Cerrahi yöntem farklı şekillerde gerçekleştirilebilse de sıklıkla tercih edilen yöntem vakum aspirasyondur. Bazı durumlarda ise kazıma (küretaj) ile de gerçekleştirilebilir. Kürtajın fiyatını etkileyen birçok unsur vardır: doktorun deneyimi, gebeliğin uzunluğu, kullanılan materyaller, anestezi ilaçları vb. Türkiye’nin değişik bölgelerinde kürtaj fiyatları değişiklik gösterebilir. Genel olarak büyükşehirlerin bulunduğu bölgelerde, diğer bölgelere kıyasla kürtaja erişim daha kolaydır. Ancak genel bir tarama yapıldığında ortalama olarak kürtaj fiyatları 800 TL ile 4000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Özel kliniklerde gerçekleştirilen kürtajlarda fiyat, hastanenin konumu, doktorun tecrübesi ve gebeliğin uzunluğuna göre artacaktır. Her halükarda Türkiye’deki yasal mevzuat gereği 10 haftayı geçkin gebeliklerde isteğe bağlı kürtaj uygulanmaz. Kürtaja ilişkin asgari ödenmesi gereken ücret, her yıl ocak ayı ile haziran aylarında yani yılda iki defa Tabip Odası katsayısı dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu fiyatın üzerinde bir ücretlendirme yapılabilse de; kurumların, asgari olarak belirlenmiş ücretin altına inmesi mümkün değildir.
Güvenli telemedikal kürtaj servisi: Women on Web
Women on Web, 2006 yılından bu yana telemedikal kürtaj servisi olarak dünyanın birçok yerine 17 farklı dilde çalışan yardım masaları aracılığı ile hizmet veriyor. Women on Web çıkar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak, yardıma gereksinim duyan kadınların yardımına koşan bir kadın örgütüdür. Herhangi bir hibeden yararlanmayan kuruluşumuzun işleyişi, kadınların yardıma ihtiyaç duyan başka kadınlarla dayanışma zinciri içinde birbirlerine yardım etmesine dayanır. 90 Euro bağış talebimizin miktarı ise istenmeyen hamilelikle karşılaşan bir başka kadının güvenli kürtaj koşullarına erişmesine destek olacak miktar olarak belirlenmiştir. Yardım servisi, bağışlarınız sayesinde ayakta kalabilmektedir. Eğer ekonomik durumunuz elvermiyorsa ve 90 Euro’luk bağışı gerçekleştiremiyorsanız, bu konuyla ilgili olarak lütfen bizimle iletişime geçiniz (info@womenonweb.org). Hep birlikte, size yardım etmenin bir yolunu bulacağız.