DSÖ, gebelik süresi 12 haftayı aşmayan bireylerin, bir sağlık personelinin doğrudan gözetimi olmaksızın kendi kendilerine medikal kürtaj yapabilmelerini tavsiye etmektedir.
Kürtaj dünya çapında uygulanan en yaygın tıbbi prosedürlerden biridir. DSÖ’nün verilerine göre, her yıl 56 milyon isteğe bağlı kürtaj gerçekleştiriliyor. Kürtaj, temel bir sağlık hizmetidir ve kürtaja erişim cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin önemli bir parçasıdır.
Dünya çapında, 2030 yılına kadar tahmini olarak 18 milyon sağlık çalışanı eksikliği beklenmektedir. Bununla birlikte, dünya çapında en az 400 milyon insan, en temel sağlık hizmetlerine erişimden yoksundur. İnsani yardım ve pandemi gibi durumlarda, sağlık kurumlarının kesintiye uğraması ve / veya aşırı yüklenilmesi sebebiyle, gerekli ve ilgili sağlık hizmetlerine erişim daha da zorlaşır.
DSÖ, ‘‘kanıta dayalı, kaliteli ilaçlar, cihazlar, teşhisler ve / veya dijital ürünler, tamamen veya kısmen resmi sağlık hizmetlerinin dışında sunulabilen ve sağlık personelinin doğrudan gözetimi gerekmeksizin kullanılabilen’’ öz bakım müdahalelerine yönelik ilgili yönergeleri konsolide etmiştir. Kendi başına gerçekleştirilebilen medikal kürtajı öneren DSÖ; bu yöntemin güvenli, uygulanabilir ve geçerli olduğunu ortaya koymaktadır.
Kendi başına gerçekleştirilen medikal kürtaj müdahaleci değildir, uygun maliyetlidir ve ayrıca bireyler vücutlarında ve kürtaj süreci üzerindeki kontrol hissine önem vereceklerinden özerkliği de geliştirir. Aynı zamanda ilaçları evde almaları sebebiyle konforu da artıracaktır.
DSÖ, daha düşük maliyetler, planlama kolaylığı, azalan ulaşım ihtiyaçları, damgalanmayı (stigmayı) kontrol altına alma ve gebeliğin daha hızlı sona ermesi dahil olmak üzere, kendi başına medikal kürtajı gerçekleştirmeyi birkaç pratik nedenden dolayı cazip olabileceğini öne sürüyor.
Aynı anlayışla DSÖ; temel sağlık hizmetlerini sürdürmek için geçici rehberi: covid-19 bağlamı için operasyonel rehberlik yönergesinde, güvenli kürtaj sağlanması için telemedikal servis mekanizmalarının genişletilmesini, bakımı geciktirebilecek engelleri azaltmayı, tesis ziyaretlerini ve medikal personel-hasta temasını en aza indirmeyi önermektedir.
Araştırmalar, telemedikal servisler yoluyla kürtaj için başarı oranı ve güvenlik sonuçlarının, yüz yüze kürtaj bakımı için olan sonuçlara benzer olduğunu göstermiştir. 2005 yılından bu yana bir telemedikal kürtaj hizmeti sağlayarak faaliyet gösteren Women on Web, dünyanın her yerinden kadınlara ve hamile insanlara medikal kürtaj sağlamayı ve bu süreci kendi kendilerine yönetmeleri için yardım etmeyi amaçlamaktadır. Women on Web telemedikal servisi aynı zamanda güvenli olmayan kürtajın komplikasyonlarına bağlı mortalite ve morbiditeyi azaltmaya yönelik çalışmalar da yürütmektedir.