Dünya, küresel COVID-19 salgınından sonra bir yıllık süreyi doldurmuşken; aşıya erişim nosyonu, kürtaj karşıtı liderlerin aldığı pozisyonlar bakımından yeni bir tutarsızlığı ortaya çıkardı.
Koronavirüs salgınıyla savaşmak için geliştirilen aşıların birçoğu, etkinliklerini test etmek için kürtaj edilmiş fetüslerden elde edilen fetal hücre dizilerinde kullanılmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki dini liderler ve kürtaj karşıtı liderler bu ayrıntıya göz yummamış, gerektiği gibi, aşı olan destekçilerine tam destek vermişlerdir. Bazı dini liderler, hangi aşıların fetal hücrelerin kullanımını diğerlerinden daha fazla içerdiğine dair ahlaki çizgiler çizdiler.
Pek çok liderin savunması, bu konumun ahlaki bütünlüğünün, bu aşıların üretilmesinin gelecekte kürtajlara yol açmayacağı gerçeğinde yattığı yönündeyken, bunun yalnızca kendi riyakarlıklarını örtbas etme çabası olduğu açıktır. Kendilerine fayda sağladığı sürece kürtaj için taviz vermekten mutludurlar. Kendi hayatlarını tehdit eden bir virüs yeterince haklıyken, ancak her yıl güvenli olmayan kürtajlar nedeniyle binlerce ölüm kabul edilebilir midir? Covid19 aşılarında kullanılan fetal hücrelerin bir süredir piyasada olduğu (bazılarının onlarca yıldır) ve günümüzde kürtajla ilgisi olmayan fetal hücre hatlarından geldiği düşüncesi birçok insan tarafından benimsenen bir durumdur. Dini ve kürtaj karşıtı liderler, fetal hücre kullanımının ilerleyen zamanlardaki kürtajlara neden olmayacağı düşüncesiyle kürtaja izin vermeyerek kişisel nedenleri sebebiyle kürtaja ihtiyaç duyan kişilerin, yani kadınların hayatlarını tehdit ettikleri için destek kaybediyorlar.
Kürtaj, dünyanın birçok yerinde tartışmalı ve kısıtlı bir hizmet olmaya devam ediyor. Buna rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kürtajı sağlık hizmetlerinin ayrılmaz ve vazgeçilmez bir parçası olarak sürdürüyor ve kürtaj hizmetini bir insan hakkı olarak destekliyor.
Fetal hücrelerin kullanımı, bir istisna olarak aşı oluşturmak için mantıklıdır. Yakın zamanda ortaya çıkan küresel salgının yarattığı yıkımı kontrol altına alabilmek için aşı üretimine ihtiyaç vardır; ancak, kürtajları kısıtlamak zaten birçok hayati olumsuz yönde etkilemişken aşıyı ahlaki çizgi çizerek belirlemek yanlıştır ve riyakarlıktır. Kürtaj, liderlerin sağlığını etkilediğinde taviz verebilir; fakat nispeten görülmez ve zayıf olan başkalarının bedenlerini etkilerse, bu yanlış mı olur? Bu tavizler, kadın bedenleri üzerindeki kontrolü ahlaki bütünlüğün değil kürtajın kökeninde görülen köklü bir riyakarlığı gözler önüne sermektedir.
Güvenli bir kürtaja ihtiyacınız varsa ve kendi ülkenizde güvenli bir şekilde kürtaja erişemiyorsanız, Women on Web, güvenli ve etkili telemedikal kürtaj bakımı sağlar. Çevrimiçi bir konsültasyon başlatmak için buraya tıklayın.